Speeding tickets? First day in Europe


140719

Germany – The Czech Republic

”God morgon klockan är nu 05:00 och vi beräkna anlägga hamn i Rostock kl 06:00”. På detta vis vaknade vi idag, efter drygt fyra timmars sömn. Äntligen är vi på väg! Klockan 07:00 stannade vi på första bästa rastplats med mat, tankade och köpte smörgåsar och kaffe. Vi träffade även på våra vänner från gårdagskvällens kö till färjan och fick chans att ge dem ett par fina Haj-klistermärken, hoppas er resa ner till Kroatien går bra!

Sedan var det dags för autobahn vilket flöt på riktigt bra, även om bilen har en otroligt lång accelerationssträcka – från 0-100 på 2 minuter känns det som, så när vi väl fått upp farten kan vi ibland ha svårt för att stanna så runt kl 09:00 idag, strax norr om Berlin, tror vi att vi fick får första fortkörningsbot på resan och på autobahn!?

Vi hamnade i bilkö med bara en liten bit kvar till Tjeckiska gränsen och fick en vinkning från en annan svensk bil som körde bredvid oss i kön – kul tycker vi! Strax innan övergången till Tjeckien måste vi dock tanka och passar på att ta en liten fika och roar oss med att titta på den automatiska biltvätten som står precis bredvid och önskar att vattnet från den kund skvätta så pass långt att vi kunde få lite svalka. Det är helt klart varmare än hemma i Sverige men troligtvis inte alls så varmt som det kommer vara längre söderut. Tur vi får vänja oss vid temperaturen sakta men säkert.

Innan övergången till Tjeckien var vi tvungna att stanna för att köpa en ”vignett” att ha på bilens framruta för att visa att vi betalat vägskatt. Vi möts så klart av skylten ”cash only” och vad gör man när folk inte kan prata engelska eller tar emot kreditkort. Jo vi körde på från Tyskland in i Tjeckien och hoppades på det bästa – självklart gick det jättebra att köpa vignett även inne i Tjeckien. Vi stannade vid första bästa bensinstation som var överbelamrad av Kinesiska turister och fick efter lite turer och funderingar lite Tjeckiska kontanter och hjälp med att förstå hur vignetten ska fästas på rutan. Att läsa innantill är inget vi är speciellt bra på utan vi frågar hellre folk hur man gör.

När klockan slagit drygt 15:00 är vi alltså i Tjeckien, nio timmar efter avfärd från färjan i Rostock. Vi styr då kosan mot Kutná Hora, en liten stad strax sydost om Prag. Vi fick ett roligt sms från Gurra ”Praha brände ni snabbt igenom i alla fall!” och ja det gjorde vi. De kroatiska landsvägarna bjöd på ängar av solrosor, vindkraftverk och stora skördetröskor som drog upp damm, väldigt mysigt.

Vi ankom till Kutná Hora tidig kväll och letade boende. Hittade ett billigt pensionat vars pris Hampus lyckades pruta ned från 1400 till 800 tjeckiska korunas. Vi blev förvarnade om att de hade bröllop på pensionatet och det spelades musik redan i lobbyn. Ingen fara tänkte vi och tyckte det var ovanligt tyst o stillsamt. Men oj vad fel vi har – det är inte alls någon liten fest utan i skrivande stund ekar musiken över hela gården nästan så att fönsterrutorna skallrar.

Idag har vi också hunnit med att testflyga vår filmhelikopter. Elin var jättenervös och tyckte det var alldeles för lite utrymme för landning och stressade nog upp Hampus en del också. Efter två flygningar upp och ner tyckte vi nog båda att det var bra att packa ihop helikoptern igen, båda lättade att allting gått bra.

Vi utforskade de små gatorna i byn och hamnade ute på en jättemysig tenteras för att äta. Efter många timmar i bil är det allt gott med lite väl tillagad mat. Det blev gnocci med kyckling och spenat. Elin är ju vegetarian i vanliga fall men med tanke på vad som finns/inte finns att äta längre österut är det nog en bra idé att vänja magen vid lite annat än ”grönsaker”. Andra dagen på resan är till ända och första dagen i Europa. Imorgon har vi tänkt ta lite sovmorgon och sedan utforska staden lite närmare innan vi styr kosan mot nästa delmål; Prokuplje i Serbien. Vi mår med andra ord riktigt bra och bättre blir det nu när vi ska sova!

Om du vill följa vår resa i realtid kan du alltid titta in på vår hemsida – aventyrsrally.se – där vi har live satellit tracking! Tack igen till våra sponsorer Christina och Mikael Berglund på Monte Ruivo RTM AB som gör detta möjligt! 

/ Hampus, Hajen och Elin

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

IMG_0283

IMG_0253

One Comment

  1. Svara

    […] Speeding Tickets? 2014-07-19 […]

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: