Serbia’s best vulcanizer! / Serbiens bästa mekaniker!

140722

Prokuplje, Serbien

Härlig sovmorgon blev det idag och välbehövlig! Vi var klara att utforska Prokuplje vid 12 och tog en liten promenad till stadens centrum. Gick förbi kommunhuset, satt på en parkbänk, fotade lite och hamnade till sist vid gågatan där vi tog varsin kaffe och tittade på folk. När drycken väl skulle betalas fick Hampus prata lite svenska i baren och erbjudande om hjälp. ”säg till om ni undrar över nått” – tack du okända man som läste trycket på Hampus t-shirt och förstod att vi var svenskar för att du erbjöd oss din hjälp – det uppskattas mycket. Trots erbjudande kände vi att vi hade läget under kontroll och sa adjö och fortsatte vår lilla strapats på gågatan.

IMG_0728

Vi gick in i små ”kina-butiker” och spanade på en bra axelremsväska att ha plånbok och annat viktigt i som ändå skulle kunna klara en hel del hårda tag, samt en ”fiskeväst” med många fickor till Hampus. Vi fick dock inget napp utan hamnade istället på nästa ställe där vi åt glass. Hampus som är laktosintolerant hade också många mjölkfria glassorter att välja mellan och det kostade oss knapp 200 dinararer – vilket inte är någonting – för tre kulor glass vardera – mums!

IMG_0702

Sen fortsatte promenaden och vi letade efter både väst och väska. Hittade tillslut en väska hos en skinnmakare som själv designade och gjorde väskor. I butiken hade vi en engelsktalande kund som tolk en stund, som berättade om butikvärdinnans man och hans arbete – mycket spännande! Utav butikvärdinnans svåger fick vi bra tips på vad man kan göra i stan, bland annat bada och se på utsikten. Det är inte klokt vad många snälla och hjälpsamma människor det finns här.

Vi hittade även en väst till Hampus. Det gäller att kunna leka charader och försöka göra sig förstådd. Ordet väst var inte helt nytt men fiske visste de ju inte vad det var så då fick man helt enkelt ta fram sin kreativa sida och göra charader. Fick till svar att de tyvärr inte hade några västar för det ändamålet men han inte mer än kliva ut genom dörren då en av butiksbiträdena stack ut huvudet och ropade efter oss – hon hade faktiskt hittat två stycken i butiken, varav den ena nu är i Hampus ägor. Elin ville också gärna handla något och köpte för en billig penning ett par luftiga och färgglada byxor så Hampus och hon inte alltid måste se exakt likadana ut.

Efter det satte vi oss på en restaurang för att äta och fick återigen ta fram vår kreativa sida. Att förklara att Elin var vegetarian var inga besvär men att Hampus ville äta någon form av griskkött var desto svårare – det slutade med att vi båda grymtade som grisar och då förstod kock och servitris! Vi åt god sallad, fläskkött och stekt potatis innan vi traskade hemmåt igen.

Väl hemma fick vi gjort lite pappersarbete vi ej hunnit med innan resan, klippte ut lite Haj-klistermärken och bjöd grannarna på lite fika. Inte minst så spelade vi fotboll med Gorge en underbar lite grabb på fem år som var på sommar besök hos sin mormor.

IMG_0747 IMG_0752 IMG_0759 IMG_0773 IMG_0771

Vi åkte ut till Alex och Zarko, tittade på kor, i växthus hos grannarna och träffade deras Boba. Fick bilen kontrollerad av Zarko, vilken för övrigt såg helt fin ut, fick Turkiskt kaffe och lite ”sleva” innan vi åkte vidare till Alex föräldrar och gick husesyn. Kl 22:00 blev vi hämtade hemma av grabbarna för att äta en sen kvällsmat.

IMG_0864 IMG_0858 IMG_0855

IMG_0896 IMG_0843

IMG_0845

IMG_0853 IMG_0846 IMG_0890 IMG_0892 IMG_0885

Blev god serbisk mat idag igen med sallad med fantastiskt goda och färska grönsaker. Vilken smak! Fisk för Elins del och tre olika typer kött till killarna, de blev serverade hela 1,4 kilo kött och tryckte i sig alltihopa! Helt galet! Kvällen tog slut vid 24 och nu ligger vi här igen i sängen och bloggar och gör back-up på alla foton och all film vi tagit under dagen som gått. Imorgon startar vi första etappen mot Istanbul genom Bulgarien. Men först ska vi sova – vi har det förövrigt jättebra om det inte redan framgått av allt text!

IMG_0909 IMG_0911 IMG_0919 IMG_0927

//Äventyrarna

 

 

 

One Comment

  1. Svara

    […] Serbia’s best vulcanizer 2014-07-22 […]

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: