Toll toll toll! / Tull tull tull!

140723
Prokuplje – Bulgarien – Turkiet

Idag sov vi lite längre än vad vi egentligen tänkt oss då vi istället för att gå och lägga oss tidigare hade en trevlig kväll med Alex och Zerko. Men halv elva rullade vi ut från uppfarten till huset i Prokuplje med gps:en inställd på Istanbul. Tack Stevo för att vi fått låna ert hus! Prokuplje och hela Serbien var ju helt underbart. Fin natur, god mat och framförallt trevliga och vänliga männsikor! Vi har redan planer på att komma tillbaka för en längre tur nästa år – bara så du vet!

Från Prokuplje och Niŝ på vägen till Bulgarien var landskapet otroligt vackert med slingrande vägar längs med berget. Trots att vi hade lite besvär med att vet i vilken hastighet vi skulle köra gick det ändå väldigt bra att ta sig till Bulgarien. Men där gick det inte riktigt lika smidigt. Vi var vid den Bulgariska gränsen runt kl 13:00 och en halvtimme senare var vi igenom. Vi fick snart köpt oss en vignette och fick vår första Euro på hela resan i växel. Men däremot byttes åkerlandskapet från att ha varit som ett lapptäcke med små plättar med olika grödor till att vara stora fält med enbart en gröda så långt ögat kan nå. Tyvärr var också vägarna dåligt underhållna, med mycket lappningar och stora hål. Så det blev en liten studsig tur till Turkiska gränsen. Ni som följt oss via vår satellit spårning och varit observant ser nog att vi vid, lokal tid kl 20:00, gjort en liten detour och sedan en till. Det byggs nämligen motorvägar överallt i både Serbien och Bulgarien. Vår kartbok från i år gav oss information att vägen troligen inte var färdigbyggd men tyvärr sade gps:en annat. Så vi snurrade lite fram och tillbaka innan vi äntligen kom fram till Turkiet. Strax innan gränsövergången passade vi på att fylla tanken med bensin, då den är betydligt dyrare i Turkiet och Elin passade också på att ”vattna” blommorna vid bensinstationen till en arbetares stora nöje då toaletten låg ett stenkast ifrån rabatten.

IMG_0958

DCIM100GOPRO IMG_0969 IMG_0998 IMG_1007 IMG_1008

DCIM100GOPRO IMG_1071 IMG_1076 IMG_1083 IMG_1087

Vi var framme vid gränskontrollen runt 21:20 och det skulle dröja knappt en timme innan vi fick åka ut ur Bulgarien. Sedan skulle vi igenom tre ytterligare stationer innan vi fick komma in i Turkiet. Vi har haft tur som fått mycket hjälp och tips på vägen och bland annat det att ha en mapp med alla viktiga papper vad gäller bil, kopior på körkort, pass, försäkringsbevis både reseskydd och för bilen. Så in i Turkiet gick därför väldigt smidigt!

Under resan idag har vi inte bara sett fantastiska vyer, utan även nästan kört på en liten sköldpadda som knatade över vägen någonstans i Bulgarien. Inte riktigt förstått att tyda de Bulgariska hastighetsbegränsningarna och blivit förbisusade av oräkneligt antal bilar. Inte blivit stoppade av polis och klarat oss igenom två gränskontroller. Imorgon ska vi ta oss till Istanbul, dit är det nu bara 20 mil, fixa ett boende för två nätter och sedan styra kosan direkt mot den Turkmeniska ambassaden för att få våra inbjudningar och visum och efter att det är ordnat stundar Asien och det stora äventyret börjar på riktigt!?

/ Hampus, Hajen och Elin

 

One Comment

  1. Svara

    […] Toll, toll, toll 2014-07-23 […]

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: