Cappadocia day 2

140728

Kappadokien, Turkiet

Ja, vad ska man säga och göra efter att ha upplevt vackra Kappadokien i soluppgång mer än 1000 meter upp i luften? Jo, man gör givetvis precis tvärtom, letar sig nedåt och inåt jorden. Så efter lite förmiddagsvila var vi på väg igen med bilen. Denna gång för att besöka en av Kappadokiens alla antika underjordiska städer, vi styrde kosan mot Derinkuyu men hann inte långt innan vi betämmde oss för att åka in på första bästa bensinstation för att fråga om hjälp med vårt extrabatteri som vi misstänker har läckt.. När vi styr in på stationen möts vi av en kvinna som på engelska frågar oss om vi kan något om bilar. Hon har fått punktering och personalen på bensinstationen har inte riktigt koll på hur däcket ska bytas. Så Hampus får rycka in, ta fram domkraft, hylsnyckelsats och även banka lite på fälgen med yxan för att få däcket att lossna. Kvinnan som vi får hjälpa heter Soad och hon och hennes son har precis varit i Derinkuyu och är nu på väg mot Göreme då däcket kraschar. Det visar sig dock när vi ska sätta på reservhjulet att det inte passar på bilen. Snopet! Dock verkade Soad ta det hela med ro och lämnade bilen på bensinstationen medan vi klämde in oss i bilen alla fyra för en tur tillbaka till staden vi precis lämnat. Självklart ska man hjälpa om man kan tycker vi och vi fick allt en trevlig stund i bilen!

IMG_2651

IMG_2652

IMG_2650

IMG_2655

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

När vi släppte av Soad och hennes son körde vi lite fel strax innan en korsning och fick då backa in bilen på en uppfart. Eftersom bilen ser ut som den gör blev det så klart lite uppståndelse men bara positiv sådan. Vi frågade om vägen och det hela slutade med att Hampus tog lite foton på familjen innan vi återigen styrde bilen mot Derinkuyu. Denna gång kom vi fram utan besvär. Och bilbatteriet då? Jo, vi fick inte mycket till svar men köpte ändå en flaska vätska till det. Ni minns det där med bilar va? Att vi inte är så kunniga? Jo, så är det allt. Men vi lär oss hela tiden!

IMG_2657

IMG_2660

IMG_2662

Väl framme i Derinkuyu spenderade vi någon timme i fjortongradig svalka, hukade, kröp, aktade oss för låga tak och sprang upp och ner i trappor. Staden är hela åtta våningar djup, från antiken och kallas ibland för antikens åttonde underverket. Jättehäftigt!

IMG_2668

IMG_2688

IMG_2687

IMG_2675

IMG_2671

IMG_2690

När vi var klara i Derinkuyu åkte vi tillbaka till Göreme, vi hade ju såklart Hajen med strax efter avfärd låg vi och körde bakom en traktor med stort släp fylld av barn. Så Hajen var ju självklart tvungen att hälsa han också!

IMG_1936

IMG_1945

Till Göreme åkte vi för att bo en natt på i ett grottrum! Vi checkade in, parkerade bilen och gick för att äta. Efter maten var det trix och fix med bilen som stundade. Vi plockade ur all packning, städade, flyttade om packning från bagage till takbur och höll på till sena kvällen. Detta är alltså andra, men definitivt inte sista, gången vi packar om i bilen. Första ompackningen skedde ju redan utan för Arvika. Så nu har vi åtminstone kommit lite längre på vägen. Vi fick även bra hjälp av ägaren till hotellet där vi bodde som kunde konstatera att det inte var något fel på vår extra bilbatteri!

IMG_1949

IMG_1959

IMG_1996

IMG_1998

IMG_2723

IMG_2725

IMG_2727

IMG_2729

IMG_2735

IMG_2737

IMG_2740

  IMG_2792

IMG_2793

Så blev det äntligen läggdags i ett väldigt speciellt rum med världens minsta dörr som entré och bara en stor madrass som enda möbel. Men otroligt mysigt och en häftig upplevelse som alla som åker till Kappadokien borde få uppleva!

IMG_2769

IMG_2772

IMG_2778

/Hampus, Hajen och Elin

3 Comments

 1. Svara
  Ann 30 juli, 2014

  Oj, vad mycket ni får vara med om. Härligt att läsa o se bilder. Den underjordiska staden Derinkuyu vill vi också se.! Ta hand om er! Kramar ,mamma Ann o pappa Ronald.

  • Svara
   aventyrsrally 30 juli, 2014

   ja, det var häftigt men månlandskapet utanför Göreme var ännu häftigare! Vi har det superbra och är nu i Georgien – hälsan i behåll men lite trötta! Hoppas ni har det bra också, kramar från oss!

 2. Svara

  […] Cappadocia day 2 2014-07-28 […]

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: