”Georgia on my mind”

140731

Georgien

Vi ställde klockan för att kunna gå upp i tid och köra så långt som möjligt i Georgien. Målet är att ta sig så långt som till gränsen till Azerbajdzjan, drygt 40 mil som enligt Google maps ska ta drygt fem timmar att köra. Vi åt lite medhavd frukost och sedan tog vi med oss all packning ner till garaget där vi stuavade in allt i bilen igen. Garaget var stort nog för flera bilar men efter att vi fått parkera våran rymde den inte fler då vi blockerade hela infarten. Dock kändes det väldigt skönt att få ha bilen inlåst för en natt.

IMG_3131

Vi lyckades med lite hjälp från personalen på hotellet, backa ut bilen utan problem, trots att vi bara hade cirka 5 cm till godo innan vi slog i taket. Sedan styrde vi bilen dit skyltarna visade Tibilisi. Inne i Batumi, där vi bott, körde folk som galningar. Man kan lugnt konstatera att det som vi anser som dåligt trafikvett i Sverige är bra trafikvett här i Georgien. Men vi lyckades, på trots at dålig skyltning, hitta ut ur staden och fortsätta mot huvudstaden.

IMG_2176 DCIM102GOPRO DCIM101GOPRO

Landskapet efter Batumi bjöd på vackert hav på ena sidan och grönskande berg på andra. På vägen fick vi hela tiden vara uppmärksamma på lösgående kor. De fanns överallt! Vid ett tillfälle passerade vi även en flock hästar som betade vid vägkanten. Vi stannade högt upp för att fota lite och körde sedan vidare. Förbi mer grönska, kor, slitna lastbilar och försäljare vid vägrenen, som sålde allt från grönsaker till mängder av keramikföremål.

IMG_3325 IMG_3305 IMG_3186 IMG_2263

Tillslut stannade vi för att tanka. Vid första stationen fanns ingen 95 oktanig bensin så vi körde vidare och hamnade efter någon minut på en liten, liten station där de sa sig ha 95 oktanig bensin. Vi litade till fullo på ägarna, tankade upp full tank och fyllde även på en av våra medhavda bensindunkar. Vi visade dem kartan på motorhuven, de fick leka lite med hajen, vi fotade lite till och sedan bar det iväg igen.

IMG_3193

IMG_2122 IMG_3251 IMG_3211 IMG_3250

Efter en liten stund kom vi dock på att vi kanske hade blivit lurade. Vi kanske inte alls fick 95 oktan utan 92 och vad händer då? Så vi fick snabbt skicka iväg varsitt sms till våra familjer för hjälp. När svaren väl kom lugnade vi oss rejält, det går fortfarande att köra. Skönt. Så vi följde den lilla skyltning som fanns till Tibilisi och kom fram till i varje korsning där Tibilisi inte står med fortsätter vi rakt fram. Nu har vi ju inte längre någon gps att köra med som hjälper oss på traven utan kör enbart med karta och kompass. Det är inte bara vägvisare som saknas här utan också skyltar för hastigheten. Hur ska vi köra? Är vi inne i stan nu? Är det 50 eller 40 här? Ja, så vi inte kört med världens speed idag då vi helt enkelt inte vetat hur snabbt vi får köra. Troligen har vi kört lite för långsamt enligt alla andra bilister på vägarna, för det har lett till ett annat obehagliga omkörningar. Bland annat en med då vi låg tre bilar i bredd med mötande trafik, då var vi bara centimetrar från en krock. Men vi klarade oss helskinande då också. En hel del trafikanter har också varit vänliga och tutat och vinkat glatt åt oss när de passerat oss.

Vi fortsätter resan i Georgien, svänger österut från Svarta Havet och bort från de gröna bergen. Vi ser istället spår utav gamla Sovjet med övergivna byggnader och hus, rost och betong. Vi stannade på en grusväg för att fota vid en stor och sliten fabrikslokal då en polis på motorcykel körde upp bredvid oss och frågade vänligt vad vi gjorde, vilka vi var och vart vi skulle. Hampus fick till och med ta en bild på mannen innan han tutade iväg på sitt fordon igen.

IMG_3182 IMG_3175 IMG_2289 IMG_3265 IMG_3267 IMG_3257 IMG_3281 IMG_3327 IMG_3341 IMG_3333

Framåt eftermiddagen bestämde vi oss för att stanna och få i oss lite mat. Där träffade vi på Stefan från Tjeckien. Han kör motorcykel i Georgien med sikte på ett stort kloster uppe i bergen innan han åker tillbaka hem till Tjeckien. När vi träffade honom var han ensam då hans resesällskap blivit träffad av en rullande sten på benet och nu ligger på sjukhus. Det är inte lätt att köra MC skadad inte. Vi åt tillsammans, tittade på kartor och pratade innan vi bestämde oss för att dra vidare. Tyvärr var det lite väl mycket fokus på allting annat än vad man sätter fötterna för Elins del. Så ett tu tre – där låg hon på backen! Hon missade en hög trottoarkant och föll huvudstupa neråt med vatten och mat i händerna. Som vanligt i sådana situationer klarade sig maten helskinad dock behövdes ena foten läggas om och få lite stöd. Så det blev Hampus som fick köra resten av dagen.

IMG_3368 IMG_3291 DCIM101GOPRO DCIM101GOPRO DCIM101GOPRO IMG_3315 IMG_3321

På vägen mot Gori blev det motorväg! Vi tutade på en bil från Mongol Rally och svängde sedan av in mot staden. Vi ville turista lite också! Gori är Stalins födelseort och vi hade hört att man kunde se en stor staty av honom där. Vi parkerade bilen, gick och haltade runt lite, frågade efter vägen men hittade ingen staty. Till sist kom vi fram till ett gubbdagis och frågade igen efter vägen. Då fick vi reda på att statyn revs för flera år sedan men om vi ville fanns det ett Stalinmuseum och en liten staty av honom utanför det hus där han föddes. Så vi tackade, lite snopna men förstående, för hjälpen och vandrade vidare. Staden var jättemysig men många hus var fyllda med skotthål i väggarna, en påminnelse om kriget som inträffade så sent om 2008. Tillslut kom vi fram till Stalin Blvd, gick i en park, köpte glass och hittade både staty, museum och det hus han växte upp i. Något besök på muséet blev det dock aldrig, det var klockan för mycket för. Vi träffade en liten hårdrockare på en parkbänk som vi pratade lite med innan vi gick tillbaka till bilen och fortsatte mot Tibilisi.

IMG_3408 IMG_3397 IMG_3393 IMG_3390 IMG_3382

IMG_3417 IMG_3377 IMG_3373 IMG_3372

IMG_3420 IMG_3357 IMG_3353 IMG_2231 IMG_2230

Under dagen hade dikussionen om hur vi skulle bo i natt kommit upp. Vi tyckte båda att det inte var nödvändigt med ett hotell – vi kanske skulle campa istället? Sagt och gjort, vi körde en bit utanför Gori mot Tibilisi, svängde av på en liten väg och hittade turligt nog några bönder som fortfarande var ute på åkern. Med hjälp av lite kroppsspråk fick okej på att få campa på deras marker. Så vi körde upp bilen och ställde den bakom ett buskage och slog sedan upp tält och fixade med liggunderlag och sovsäck. När klockan var 21:00 var skymningen i stort sett över och vi la oss tillrätta för att sova. Dock var det där med sömnen lite svår för motorvägen låg inte långt bort och syrsorna började spela. Vi letade febrilt efter öronproppar och när vi väl fann dem i bilen gjorde det susen, nu kunde vi äntligen sova tills det blev ljust igen. För säkerhets skull ställde vi dock klockan på 06:00 för att inte helt missa att åka vidare mot Azerbajdzjan.

IMG_3364 DCIM102GOPRO DCIM102GOPRO IMG_3502 IMG_3487 IMG_3472 IMG_3458 IMG_3446 IMG_3432 IMG_3429 IMG_3426 IMG_3425

IMG_3549

IMG_3544

IMG_3536

IMG_3534

IMG_3510

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: