Aral Sea!

140811 – måndag
Aralsjön, Uzbekistan

Vi vaknade runt 07:00 och det var dags för frukost. Till skillnad mot gårdagens värme hade vi haft en sval, nästan kall natt, med blåst i tältet. Det var inte riktigt så kallt som vi trott dock så vi överdrev nog lite när vi tog med oss sovsäckarna men får man ingen annan information än den skriftliga som troligen är ämnad för högsäsong – ja då gör man som man blir tillsagd.

IMG_6079

Efter frukosten packade vi in oss i bilen igen och styrde kosan söderut, mot Moynak och sedan tillbaka till Nukus. Vi stannade ett flertal tillfällen, dels för att titta på utsikten men också för att kyla ner motorn. Vi kom äntligen till Moynak och fick titta på de skeppsvrak som ligger mitt ute i öknen. Det är svår att begripa att det varit en stor hamn där tidigare och att den nu tomma staden varit en blomstrande fiskestad. Vi utforskade de gamla vraken så gott vi orkade, det var, om möjligt, ännu varmare idag mot gårdagen. Hampus hade shorts på sig vars logga faktiskt lossnade på grund av värmen och han fick även tejpa sina sandaler med silvertejp då sulorna lossnat då antagligen limmet inte pallade för trycket. Vi körde vidare från vraken, troligen så slumrade vi alla i bilen. Vi förstår inte hur vi kunde göra det då vägen var så otroligt guppig och ojämn, men är det varmt så är det. Tillslut var vi framme vid samma restaurang som vi var på under gårdagens tur. Vi fick lite mat i magen och sedan tog det två timmar, då vi också sov, innan vi äntligen var tillbaka på hotellet.

IMG_6157 IMG_6270 IMG_6260 IMG_6248 IMG_6242 IMG_6240 IMG_6236 IMG_6231 IMG_6215 IMG_6212 IMG_6211 IMG_6206 IMG_6202 IMG_6199 IMG_6197 IMG_6184 IMG_6173

DCIM102GOPRO DCIM102GOPRO DCIM102GOPRO DCIM102GOPRO DCIM102GOPRO

Vi hade tidigare pratat om att vi skulle tvätta när vi kom till hotellet, vi hade nämligen bokat jurtan igen för att sova i den en natt och duschen som hörde till hade också ett badkar, mycket bättre än ett handfat att tvätta i. När vi kom till hotellet fick vi oss dock en kalldusch – vi hade inget rum bokat! Personalen var otrevlig och sa bara att de hade sagt till oss att boka ett rum om vi skulle komma tillbaka – vilket vi också gjort. I synnerhet en tjej, vars engelska var riktigt dålig – var väldigt otrevlig. Det var hon som satt i receptionen när Sophia bokade jurtan för kvällen åt oss innan vi åkte till Aralsjön igår och hon hade bara svarat ”no problems”. Vi var riktigt frustrerade och arga, trötta, slitna och varma så personalen fick sig en ordentlig salva utav Sophia och Elin, inte på något vis otrevligt men vi förklarade att de verkligen inte skött sitt jobb, att de missat två bokningar, bil och rum och att det helt enkelt var tvungna att fixa det. Man tycker ju att man som hotell borde vilja boka gäster och även som resebyrå? Vi förstod ingenting. Det ordnade sig dock tillslut och till ett rabatterat pris fick vi bo ett av rummen som var ämnade för guider och så fick vi låna tvättmaskinen. Så när vi fått ta varsin dusch och lugnat ner oss lite kändes det ganska snart mycket bättre.

Vi var absolut tvungna att tvätta kläderna som vi badat i när vi var vid Aralsjön. På grund av allt salt var de nu inte längre mjuka utan stela som pinnar och mer gråa än svarta. Vi passade också på att tvätta de byxor som vi slitit på under resan. Väldigt skönt. För det mesta så tvättar vi handfat och hänger på tork i badrummet alternativ garderoben men att få tvätta i maskin när kläderna var helt salta var jätteskönt.

Resten av kvällen spenderade vi på hotellet med våra datorer, vi skrev blogginlägg och fixade med bilderna. Sedan åt vi lite mat i restaurangen och började packa inför morgondagen då vi tyvärr säger hej och tack till Sophia och Denis och fortsätter vår resa till Bukhara.

/Äventyrarna

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: