Check! Check! Check!

140813
Bukhara

Efter en skön natts sömn vaknade vi båda ganska utvilade och pigga runt 08:30. Gjorde oss i ordning och gick ner för att äta frukost vid 09:00. Den var gudomligt god. Pannkakor, ägg, bröd med ost och salami, juice, kaffe och te. Mums! Här på hotellet är alla väldigt trevliga och det var bra att vi igår fick säga till när vi ville äta frukost idag så maten var nylagad och pannkakorna varma. Under frukosten fick vi också sällskap av ett gigantiskt bi som surrade bland allting på bordet. Tillslut så satte den sig på salamin som låg på Elins tallrik, gick omkring och smaskade och så blev det lugnt för en stund.

IMG_6571 IMG_6577

Efter frukosten bestämde vi oss för att ta tag i dagens tre viktiga B:n. Bensin, Banken och Barberaren samt försöka rösta och hitta ett postkontor. Den trevlige mannen på hotellet som hjälpte oss igår förstår ingen engelska och vi ingen uzbekiska eller ryska så vi har trevat oss fram med papper och penna. Tillslut fick han ringa någon som kunde prata engelska som fick översätta och vi fick reda på att det kommer engelsktalande personal senare på förmiddagen till hotellet. Vi väntade och så fick vi äntligen prata lite engelska och kunde både göra oss och bli förstådda. Hotellet vi bor på är familjeägt och vi fick hjälp av Sitora – och vilken hjälp vi fått idag då! Hon har ringt till Barnbyn i Samarkand för att bekräfta vårt möte där, kört oss till en frisersalong så Elin fick klippa håret, samtidigt som hon körde Hampus till en barberare så han fick ansa skägget. Eftersom Hampus var klar före Elin åkte de vidare till banken där vi fick ta ut lite mer pengar och när vi så var klara med allt körde hon oss också till posten. Vilken tjej! Inte nog med det har hon försökt att få tag på bensin åt oss idag – inte det allra lättaste och i skrivande stund har vi fortfarande inte fått någon. Men vi håller hoppet uppe och tackar gudarna för att vi har 60 extra liter utöver vår halvfulla tank. Så vi bör åtminstone klara oss till Samarkand så får vi ta och leta bensin där. Tack Sitora för allt du hjälpt oss med idag – du är en ängel!

IMG_6592 IMG_6610 IMG_6606 IMG_6603 IMG_6600 IMG_6597 IMG_6595

När vi blev avsläppta vid postkontoret skickade vi in våra röstsedlar. För ni glömmer väl inte att rösta där hemma va!? Det är jätteviktigt! Vi beställde röstningsmaterial långt innan resan för att ha med oss och hade egentligen tänkt att rösta redan i Azerbajdzjan men hann inte med det – så idag har vi haft en riktig fixardag. Efter att vi betalat för portot tog vi en promenad hem mot hotellet. Vi tittade på vackra byggnader och fotade en del sedan bestämde vi oss för att ta en lunch på restaurangen bredvid hotellet. Vi blev erbjudna att sitta i, i deras tycke, ett svalt luftkonditionerat rum, men vi tyckte det var alldeles för kallt i förhållande till värmen utanför. Istället satt vi, som enda gäster, på terassen och åt sallad, nudlar och grillat lammkött. Mätta och glada gick vi de enstaka metrarna till hotellet för att ta en siesta. Vi passade på att skriva ikapp alla blogginlägg, fixa foton och annan information som vi behöver ha innan vi åker vidare mot Samarkand imorgon.

IMG_6612 IMG_6703 IMG_6699 IMG_6698 IMG_6686 IMG_6683 IMG_6680 IMG_6666 IMG_6653 IMG_6652 IMG_6647 IMG_6642 IMG_6636 IMG_6634 IMG_6632 IMG_6630 IMG_6624 IMG_6619

När klockan blev strax innan 18:00 bestämde vi oss för att gå ut och kika på staden igen. Vi gick kanske trehundra meter innan Elin exhalterad pekade på en skylt och visade Hampus. Det var en skylt för skomakeri in i en gränd. Trots att klockan närmade sig 18:30 tog vi en chansning och gick in. Vilken tur vi hade! För i en liten skuff inte större än 1,5X2 meter satt en man som vänligt hjälpte oss med Hampus trasiga sandaler, även om i förstod att han egentligen stängde butiken klockan 18:00 enligt en skylt på dörren gav han oss aldrig en ond blick. Han limmade och sydde, spottade resterna av tuggtobaken i en kopp på golvet. Svetten rann så både på oss och honom så vi köpte lite iste att svalka oss med. När en timme gått var skorna klara så nu klarar de vad som helst. När vi skulle betala ville han ha 8000 sum, vilket motsvarar ungefär 24 svenska kronor. När gav honom 12’000 sum istället och tackade så innerligt för hjälpen fick vi världens största leende tillbaka. Det kändes väldigt bra.

IMG_4019 IMG_6742 IMG_6739 IMG_6736 IMG_6735 IMG_6729 IMG_6727 IMG_6724 IMG_6721 IMG_6717 IMG_6715 IMG_4027

IMG_4028

När skorna var fixade och inte längre lagade med silvertejp tog vi oss en liten längre promenad. Solen började gå ner så hettan kändes inte lika olidlig. Vi tittade på folk, souvernirer som mattor och broderier, vackra byggnader och annat småkrafs innan vi bestämde oss för att stoppa något i magen. Det blev en hamburgare var på en uteservering innan vi begav oss hemmåt. När vi närmade oss hotellet såg vi mannen från igår och tidigare i morse, vars engelska är riktigt dålig, sitta ute på trottoaren och ha koll på våran bil. Så vi vände om och gick 50 meter till närmaste mini-market:en. Köpte en stor flaska iste och en kaka som vi sedan lämnade till honom när vi gick förbi. Även här fick vi många tack sedan följde han med oss in på hotellet och räckte över vår nyckel. När vi kom upp på rummet kom vi på att toapappret var slut så Elin sprang ner till receptionen igen och frågade efter det. Men toalettpapper var något han inte förstod så då fick hon använda papper och penna och rita en toa-rulle. Men det blev inte så bra så hon fick fylla på med en toalett samt ordet WC men poletten trillade ner först när charader också gjordes, men då skrattade han gott. Elin vet dock fortfarande inte om hon blev lurad att göra charader eller ej.

IMG_4037 IMG_4058 IMG_6709 IMG_6753 IMG_6801 IMG_6797 IMG_6791 IMG_6789 IMG_6786 IMG_6782 IMG_6759

Imorgon ska vi ta oss till Samarkand, vi räknar med att det tar cirka fem timmar. I Samarkand börjar det roliga för då ska vi äntligen få lov att hälsa på barnen i en av SOS Barnbyars alla hem. Vi tänkte spela lite gitarr och sjunga lite med dem, spela lite fotboll och bara lyssna på alla berättelser. Det kommer nog både bli väldigt kul och glädjerikt men också väldigt tungt men många mindre roliga levnadsöden. Vi måste också passa på att tacka er för de nya bidrag vi fått till vår insamling. Domus Optik Bergvik, Angelica N samt Sylvia S! Tillsammans med alla andra givare har ni nu skänkt 46’238 kronor till SOS Barnbyar Sveriges verksamet genom vår insamling. Tack så jättemycket! Nu har vi knappt 4000 kronor kvar till vårt mål med 50’000 insamlade kronor. Det bör vi väl kunna fixa? Om du också vill vara delaktigt men inte vet hur du ska göra så klickar du HÄR. Då får du all information du behöver för att hjälpa utsatta barn världen över. Tack för ditt bidrag!

/Hampus, Hajen och Elin

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: