No Benzin! NO!?!!

140812, tisdag
Nukus, Uzbekistan

Nu ska vi äntligen åka vidare från Nukus till spännande Bukhara. Så vi går upp i tid för att äta frukost vid 07:00 när den börjar serveras. Rummet vi har bott i inatt ligger i en intilliggande byggnad och hyser också ett museum och dagens problem börjar när vi ska ta oss ut. Vi är nämligen inlåsta. Det var det ingen som upplyste oss om när vi kvarterade in oss i rummet. Lite förvånade men också nyfikna på att lösa problemet tog vi oss ut på bakgården och hittade bakvägen in till köket och kunde på så sätt komma till matsalen där det vid några av borden redan satt gäster som väntade på frukost.

Hotellets frukost var inte någon buffé utan vi fick snällt vänta på att bli serverade. Kvällen innan hade det anlät ett stort gäng med spanska turister och nu när vi satt och väntade kom den ena efter den andra in i salen för att få lite mat. Det innebar tyvärr att vi fick vänta på vår tur och såg hur gäst efter gäst fick sin frukost före oss. Vi pratade med personalen och sa att vi går tillbaka till oss och packar det sista så vi slipper och vänta och att de gärna kunde ställa fram maten på bordet innan vi kommer tillbaka. Det går ganska snabbt att fixa med det sista och efter 15 minuter är vi tillbaka för att äta frukost – utan att den är serverad. Eftersom det ska ta ganska många timmar att ta sig till Bukhara är vi ivirga på att få komma iväg – men vi vill ju gärna ha frukost innan avfärd så vi orkar med dagen. Så kommer äntligen frukosten och sedan Denis och Sophia och håller oss sällskap. Efter det blir det packning och tack och farväl för denna gången. De ska titta i ett av stadens museum innan de tar bussen mot Khiva, så här skiljs våra vägar åt.

IMG_6281 IMG_6284

När klockan närmar sig 09:45 åker vi äntligen ut från staden med siktet inställt på Bukhara. Längs vägarna ser vi getter och åsnor som betar och vi börjar snart leta efter en bensinstation för att fylla på tanken. Den är nästan helt full men det kan vara skönt att få fylla på den och våra extra dunkar. Men det är lättare sagt än gjort. Vi varje station vi åker förbi säljer de bara gas, eftersom de allra flesta bilarna i Uzbekistan går på det. Så varken bensin (eller diesel) är lätt att få tag på i det här landet. Tillslut lyckades vi ändå komma över 20 liter bensin. Vi har ingen aning om vilken oktan eller kvalité den har då den kom direkt från en 20 liters plastdunk men bilen blev nästan fulltankad och rullade på bra.

IMG_6292

IMG_6314 IMG_6312 IMG_6307 IMG_6306 IMG_6299

Direkt efter att vi kört ut från stationen började jakten på nästa bensinstation vi kände ett ökat behov av att fylla på våra extra jeepdunkar också. Vi körde in på varje station som verkade vara öppen men ingen lycka. Tillslut hamnade vi på en station där de troligen sa att vi behövde vända om för att få tag på bensin och åkt tillbaka till staden vi precis lämnat. Vi tänkte att vi kör på och testar nästa bensinstation istället. Sagt och gjort. Vi körde knappt 10 minuter och hamnade på en till bensinstation. De hade ju heller ingen bensin tillgänglig men kunde fixa 20 liter åt oss. De berättade också att det skulle vara svårt att hitta bensin innan Bukhara igen och vi som fortfarande hade drygt 35 mil kvar att köra – vad ska vi nu hitta på? När vi sedan fick reda på att de ville 7000 sum per liter bensin och inte vek sig en tum sa vi nej tack och vände om tillbaka in mot staden vi lämnat för ett tag sedan för att försöka få tag på mer utav det flytande guldet!

IMG_6349 IMG_6350

Vi körde och stannade vid varje ställe där det fanns folk och frågade efter bensin. Tillslut fick vi napp och någon som kunde hjälpa oss. Vi fick lov att betala 5000 sum per liter men det var ju fortfarande 2000 sum mindre per liter än vid tidigare stället och vi kunde få både till tanken, våra två jeepdunkar och även köpa en extra dunk med 20 liter bensin. Så 425’000 sum fattigare hade vi äntligen fått tag i tillräckligt med bensin, 85 liter, för att ta oss till Bukhara och förhoppningsvis hela vägen till Samarkand.

IMG_6351 IMG_6362 IMG_6358 IMG_6357 IMG_6355 IMG_6353 IMG_6352

Nu var klockan redan 14:30 så det var bara att köra på för vi var tvungna att ta oss till Bukhara och checka in på ett hotell. Den uzbekiska staten kräver nämligen att man får dokumenterat varje natt man spenderar i landet hos ett hotell, så att campa på vägen var inget alternativ. Dock hade vi lite svårt att veta vilken hastighetsbegränsning det var då vi bara såg 40 och 60 – skyltar på vägen. Vi stannade vid en vägarbetsplats och frågade några män om hastigheten och de förklarade att efter varje skylt gäller den hastigheten i fem kilometer sedan får man köra i 90 km/h igen om man önskar. Väldigt skönt tyckte vi som var rädda att behöva köra 30 mil i en hastighet av 60 km/h – igen! På vägen mot Bukhara stannade vi också och köpte vatten och bröd som vi bredde nutella på och åt av i bilen. Vi stannade och köpte en vattenmelon. Fotade badande pojkar och tillslut var vi framme. Vi fick dock köra lite i mörkret vilket var en annorlunda upplevelse då vägarna var alldeles skumpiga. Vi hade tänkt ta oss till ett så kallat guest house men vi hittade inte dit utan hamnade istället på ett jättemysigt hotell med trevlig personal som vi tänkt stanna på i två nätter. När vi väl checkat in tog vi oss en promenad ute och åt lite kebab i bröd, tittade på folk och de fantastiskt vackra byggnaderna innan det blev dags att säga tack och hej till den här dagen också.

IMG_6326 IMG_6335 IMG_6344 IMG_6342 IMG_6340 IMG_6339

DCIM103GOPRO

IMG_6411 DCIM103GOPRO DCIM103GOPRO

IMG_6506 IMG_6505 IMG_6504 IMG_6479 IMG_6474 IMG_6472 IMG_6465 IMG_6456 IMG_6447 IMG_6434 IMG_6413IMG_6414 IMG_6416 IMG_6410 IMG_6390 IMG_6389 IMG_6388 IMG_6383 IMG_6375 IMG_6371IMG_6366

IMG_6526 IMG_6517 IMG_6512

IMG_6540

IMG_6567 IMG_6565 IMG_6563 IMG_6560 IMG_6557 IMG_6552

 

/Äventyrarna

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: