What are we doing?

140817
14 km väster om Dushanbe, Tadzjikistan

Så står vi då där med bilen och kan knappt fatta att det är sant. Tre hjul och helt kaputt! Det läcker bromsvätska, vi har en trasig hjulupphängning och så står vi mitt för den ena infarten till bensinstationen. Vad ska vi göra nu? Tankarna snurrar i huvudet och vi är många kockar inblandade. Inte bara vi utan också våra nyfunna vänner, bilmekaniker, personal från bensinstationen och andra nyfikna. Ska vi lämna bilen som den är och ringa efter en bärgare imorgon? Ska vi försöka lyfta bilen och ställa den till sidan av vägen eller kanske försöka få den över vägen till bilverkstaden på andra sidan? Det pratas på tadjikiska och ryska över våra huvuden, vi är trötta efter en lång dag, långt hemifrån och chockade över det som hänt. Det slutar med att alla runtomkring bestämmer vad vi ska göra. Först måste skadan inspekteras. Så bilen lyfts upp med hjälp av båda vår domkrafter och sedan skruvas hjulet av. Då ser vi att hela axeln till hjulupphängningen gått rakt av och samtidigt klämt sönder bromsslangen. Så mekanikerns första uppgift blir att försöka få stopp på bromsvätskan och klämmer därför ihop öppningen på slangen. Efter det vet vi inte riktigt vad vi ska göra men någon kommer med en skottkärra och vi förstår att tanken är att vi ska flytta på bilen. Personalen på bensinstationen är också måttligt road över att bilen kraschat så lägligt, precis över deras in/utfart.

IMG_7759 IMG_7806 IMG_7804 IMG_7781 IMG_7768

Det plockas stenar fram och tillbaka som extra stöd för bilen, kluras och trixas och funderas rejält på hur bilen ska flyttas. Det krävs många försök för att ens få skottkärran under bilen men tillslut lyckas det och vi kan sakta men säkert rulla bilen över vägen. Dock har vi ju klämt bromsslangen så vi har inga fungerande bromsar utöver vår handbroms. Därför var det ett gäng som puttade på bilen bakifrån med skottkärran samt ett gäng i fronten som skulle mota så bilen inte skulle åka i backen.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

IMG_7833 SONY DSC

Färden gick sakta över vägen och vi var tvungna att se till att varna korsande trafikanter. Det hela tycktes gå riktigt bra ändå tills vi upptäckte att det var en liten slänt ner till själva bilverkstan. Då orkade inte gänget i fram hålla emot för vikten och de i bak hann inte med med skottkärran och då hördes nästa dån och så låg bilen på backen igen. Hampus som suttit i bilen hoppade ut och var helt förfärad, tog sig för huvudet och tittade bestört på förödelsen. Elin däremot var mest nervös att Hampus skadat sig då det var en rejäl smäll – men turligt nog hade han inte det. När vi tagit några djupa andetag för att lugna ner oss tittade vi på bilen och sedan runtomkring. Utav alla de människor som hjälpt oss fanns nu bara tre eller fyra personer kvar. Resten försvann så fort det vankades mer trubbel. I öster såg vi solen första strålar, det har varit en lång dag.

IMG_7829 IMG_7850 IMG_7837 IMG_7836

 

IMG_7991

Vi stod där en stund och tittade på bilen, allihopa lika trötta. En av männen som stannat kvar efter den nya kraschen såg hur trötta vi var och visade oss ett rum där vi kunde få vila. Så vi tog med oss kuddar och filt och Elin och Natalia la sig på den hårda britsen för att vila en stund medan killarna gick ut för att titta på bilen och fundera på vad som skulle göras härnäst.

IMG_7914

/Äventyrarna

3 Comments

 1. Svara
  Rulle Rullsson 19 augusti, 2014

  Hej!
  Vilken utmanning det löser ni lätt. Ta hand om varandra!

 2. Svara
  nesse 19 augusti, 2014

  dette går bra.. gamle biler ä te för å lages . Å ja ä säker på att de mekanikerna där är bättre på sånt än de vi har hemma :)

 3. Svara
  Ann 19 augusti, 2014

  Otur med bilen, men svårigheter är till för att övervinnas, kämpa på mina tappra riddare!! Ta hand om er. Massor av kramar :)

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: