Lika a prison

 

 

 

140820 onsdag
Dushanbe, Tadzjikistan

Hampus vaknade med ett ryck strax innan 09:00 och skuttade upp ur sängen. ”Elin vi måste gå upp nu innan de åker”. Hampus ville gärna få hjälp av Andy en gång till innan de beger sig iväg till Pamir. Men han hittade dem ingenstans och de hade heller inte checkat ut så vi kunde ta det lite lugnt innan vi gick ner för att äta frukost och då hittade vi dem såklart vid ”vårt” bord. Så vi fick en sista trevlig frukost tillsammans.

Efter maten ringde vi bilverkstaden men fick inget svar och så åkte Andy och Natalia iväg på motorcykeln. Kvinnan i receptionen sa att hon skulle försöka ringa igen om en timme men inte ens då svarade de på verkstaden. Vi blev kvar på hotellet hela för- och eftermiddagen. Vi roade oss med att prova det bubbelbadkar som vi har på rummet sedan blev det mer väntan. Efter 15:00 fick vi reda på att delarna till bilen åtminstone hade kommit och att de skulle börja med den så fort det bara gick och förhoppningsvis ha klart den till kvällen.

Ett litet hopp tändes om att vi kanske kunde få hämta bilen redan ikväll. Det vore toppen, för då hinner vi i lugn och ro packa iordning och så kan vi komma iväg tidigt imorgon bitti. Allt vi har med oss ligger nu i en stor röra i bilen eftersom vi var tvungna att plocka ut tunga saker ur den när vi fick hjälp av bergningsbilen och sedan dess har vi knappt rört bilen.

Så glada i hågen med förhoppning om att vi skulle få hämta bilen senare på kvällen trotsade vi värmen och gick ut, nu behövde vi nämligen äta något. Vi tog en promenad och letade efter ett ställe som såg vettigt ut att äta på. Vi gick in på flera ställen men ratade dem allihopa. Antingen stod maten framdukad eller så fanns det inget folk på restaurangen och vi vill gärna äta där andra också äter så vi slipper bli magsjuka – för det har vi inte tid med.

Tillslut hittade vi ett ställe i en park och beställde in sallad, bröd och grillad kyckling. Vi var vid denna tidpunkt jättehungriga så maten slukade vi i ett nafs och utbytte inte många fraser medan vi åt. Vi var klara runt 17:00 betalade och gick mot hotellet igen. På vägen hem försökte vi ta ut mer pengar men det fungerade dåligt idag också. Typiskt att det ska vara så himla svårt att få ta ut sina egna pengar ur bankomaten!? Istället gick vi in i en liten butik och köpte bröd, cola och en flaska vatten att ha till imorgon då vi förhoppningsvis kommer iväg.

När vi var tillbaka på hotellet frågade vi i receptionen om verkstaden hade ringt. Dock var den kvinnliga receptionisten, som kunde förstå och göra sig förstådd på engelska, inte kvar utan vi fick istället hjälp av en yngre manlig receptionist vars engelska inte alls var lika bra. Så hur vi än försökte gick det inte att fråga om verkstaden ringt utan vi fick själva ringa till dem. Det visade sig då att bilen inte skulle bli klar idag utan tidigast imorgon. Vi blev lite nedstämda båda två då vi hoppats på att kunna få bege oss härifrån och äntligen komma iväg till Pamir.

Så kvällen har spenderats på hotellrummet som erbjuder knappt 500 tv-kanaler men inget att titta på och internetet är sjukt långsamt. Igår när vi laddade upp ett blogginlägg tog det två timmar innan någonting hände. Vi åkte in i staden gömda som flyktingar, nu känner vi oss fängslade på ett hotellrum som kostar skjortan och staden kan vi inte lämna förrän vi fått i ordning på bilen. Vi har haft långtråkigt idag med andra ord och böcker, kortlekar, tärningar och annat tidsfördriv glömde vi såklart kvar i bilen. Som tur var kom Hampus på att han kanske hade någon film med sig på den externa hårddisken så de senaste två timmarna har vi suttit framför datorn och haft lite hemlängtan. Men bara lite – för imorgon hoppas vi på att kunna fortsätta vårt äventyr genom Pamirbärgen i riktning mot nästa barnby!

..Det finns inget att göra i denna stad och den rankas högt på längtabort-skalan…nästan som ett fängelse.

IMG_8323

IMG_8328

/Hampus, Hajen och Elin

One Comment

  1. Svara
    Ann 20 augusti, 2014

    Hoppas allt går bra med bilen så att ni kommer iväg i morgon. Tänker på er! Kram

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: