What this is all about

140826 Tisdag, Dushanbe

kl 07:00 sitter vi vid frukosten på vårt megadyra hotell och laddar inför ett möte med logistikansvariga på Globalinc. Vi tar på oss våra sista rena par underkläder och hoppar in i lokalbuss nummer 8 som tar oss till Taj Palace, hotellet där Bobo jobbar. Vi måste ha med oss Bobo till Globalinc eftersom han har fullmakt till svenskarnas bil och det ska skrivas papper och deklareras idag.

Väl framme på Globalink får vi reda på att vi tillfälligt måste importera bilen (för att bilvisumet inte ska gå ut under tiden vi väntar på en lastbil). Papper är redan förberedda och tillsammans med tullexperten beger vi oss alla till Export/Importministeriet (vilket vi redan varit på förut, så vi känner oss som hemma). Vi lämnar in ansökan om tillfällig import och under eftermiddagen kanske vi får ett ja eller nej. Om det blir ett nej är vi körda.

Under handläggningstiden har vi bestämt oss för att ge Bobo fullmakt över bilen då vi inte kan vara kvar i landet så länge till och vi vill verkligen bort från denna stad efter det ska vi alla träffas på transportministeriet för att få vår dom.

Bobo har inte sovit på väldigt väldigt länge, för dagen innan hjälpte han oss med papper och under natten har han kört våra svenska vänner till flygplatsen, efter det var det vår tur igen. kl 13:00 skulle vi träffas och skriva fullmakt till Bobo. Vi väntade, ringde, väntade, fick panik! ”Vi måste fixa detta idag, så vi kan komma bort härifrån!” Vi fick en lucka på 30 minuter –  tiden räcker inte för att åka till ministeriet, men tillslut får vi tag i Bobo som varit och köpt tak till sitt hus han bygger (när sover Bobo?). Vi skrattar lite åt saken och hoppar in i bilen för att åka till stället där det skrivs fullmakter.

Väl framme bland alla Tadjiker som också vill ha fullmakter ringer vår kontakt på Globallink ”Vilken motorvolym har era vänners bil!?!!” Hampus meddelar att han inte vet och att det kanske står i ägarbeviset, sen ställs samma fråga till Hampus som svarar 2L 2000cc. Det läggs på i örat och efter ett tag ringer det igen:
-”Var är ni!!!”
-Vi fixar fullmakt!
-Vi väntar på er och ska skriva pappren nu, fixa fullmakten nu och kom hit NU!

Vi skyndade så fort vi kunde och slängde oss in i en taxi.. klockan närmade sig 17:00 vilket innebär en dag till väntan.

När vi skymtade byggnaden blev vi nervinkade av en passerande bil – vår kontakt på Globalink.. fråga inte hu han visste att vi satt i just den taxibilen?

Vi fick beskedet att vi fått godkänt på tillfällig import av bilen, vilket med andra ord betyder att vi kan exportera den till Europa. Pappren stämde till 90% och enligt vår kontakt så ska det fungera, vi har i pappren en motorvolym på 1600cc (1,6L).

Varför gör vi detta och varför tar vi ett sådant beslut att skicka hem bilen?

Detta projekt -Project Mongolia- handlar om att hjälpa andra människor och få ett äventyr på samma gång.

  1. Om bilen går sönder i bergen är vi körda – fängelsekörda, UD etc. Den risken vill INGEN ta i detta land, bilen kanske klarar det, men vi vågar inte ta risken, kalla oss fegisar om ni vill men det enda humana i vår sits just nu är att skicka hem bilen.
  2. Om vi inte skulle skicka hem bilen tillsammans med de andra Svenskarna, skulle de behövt betala 8000USD (56 000kr) själva eller vart i ännu större knipa än oss.. 7000USD (som det kostar för två bilar) delat på 4 personer är mer humant än att chansa åt båda håll.
  3. Vi måste ut ur detta landet innan våra visum går ut – det kan ta flera dagar att förlänga ett visum och den tiden har vi inte om vi vill fortsätta detta äventyr.
  4. Detta betyder att vi kanske kan fortsätta vårt äventyr!

Vi gör såhär!

Idag fick vi en lucka på 30 minuter (som vi tidigare skrev om) -då passade vi på att åka till en galleria och på ett mirakulöst sätt hitta två stora ryggsäckar av något bättre kvallite. När vi med stora charader och delvis förbannade försäljare sprang vi ut från gallerian med ett leende på läpparna (det första på länge) sade vi till varandra! Nu kör vi!

20140826_145126

Äventyret PROJECT MONGOLIA ska inte sluta såhär!

/Äventyrarna 

PS: Tack Emma Engström som startar en insamling till oss, så vi kan ta oss ur denna knipa. Vi blev tårögda och otroligt rörda av denna gärning, och för att inte tala om människorna som satt in pengar på detta konto i respons – detta är medmänsklighet – TACK!

One Comment

  1. Svara
    Else-Marie 28 augusti, 2014

    Nu är ni försiktiga när ni liftar, vi vill att ni kommer hem också, ha dä, vi syns, hönsmamman

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: