SOS Childrens Village -Bishkek Part2

140904 – torsdag
SOS Barnby, Bishkek

Vi hoppade ur taxin framför en stor skylt som det stod SOS Barnbyar på. Klockan var strax innan 14:00 och vi tog genast fram kameran. När vi fått några foton på skylten gick vi vidare. Det visade sig vara många och stora byggnader i området och vi gick in i första bästa, som var en skola i SOS regi. Vi frågade några elever efter Nazira, vår kontaktperson för dagens besök. Killarna skakade på huvudet men en av dem var lite djärvare än de andra och bad oss följa med honom. Vi gick två trappor upp och sedan blev vi avlämnade bredvid en något äldre kvinna. Hon var tysklärare på skolan och kunde även prata engelska. Hon berättade att hon nu jobbat som lärare på skolan i två år och trivdes jättebra med det. Sedan visade hon oss vägen till kontoret där Nazira skulle finnas.

IMG_0330IMG_0111IMG_0113IMG_0117IMG_0119IMG_0120

Vi gick ut ur skolan och in genom en annan port lite längre ner på gatan. Vi passerade flera små hus, varav ett visade sig vara en förskola, innan vi äntligen hittade rätt och fick träffa Nazira. Vi pratade en stund om byn och SOS Barnbyars verksamhet. I Bishkek hjälper man 100 barn i åldrarna 3-23 år, men från 16 års ålder får man bo på ungdomsboendet istället för i själva barnbyn. Där bor man tills man fyller 23. Själva barnbyn består av 14 familjehem som tillsammans tar hand om 65 barn.

IMG_0317 IMG_0309

Inom verksamheten finns också en skola och ett dagis. Dessa verksamheter är också öppna för allmänheten. I skolan går 500 elever och där arbetar 200 lärare. I Kirgizistan finns det många olika etniciteter och skolan riktar sig främst till elever med Kirgizisk bakgrund och trots att de flesta barn kan prata både ryska och kirgiziska så är det kirgiziska som används i skolan framför allt.

IMG_0116

Nazira berättar också att barnen är vana vid volontärarbetar som kommer och leker med dem under sommaren så nu väntar de med spänning på vad vi ska hitta på. Vi får låna en gitarr från barnhemmet och sedan traskar vi iväg mot själva centrum av byn som visar sig vara ett stort och runt grönområde. Runt grönområdet ligger de fjorton familjehemmen och formar en sol, precis som i Kirgizistans flagga.

Vi träffar ett gäng barn i varierande åldrar och spelar lite musik för dem och leker lite lekar. Vi blir lämnade själva med barnen efter en stund och sätter oss ner på filtar i skuggan av ett träd och pratar litegrand. De äldre barnen är duktiga på engelska medan de yngre barnen kan enstaka fraser, som att berätta sitt namn.

DCIM102GOPRO DCIM103GOPRO DCIM103GOPRO DCIM102GOPROIMG_0153IMG_0154

Vi pratar med Kariat som är 15 år och har bott i byn i sju år nu. Han tycker om att pyssla med datorer och vill bli programmerare då han blir stor. Han bor tillsammans med fem syskon i ett av husen och är det äldsta barnet i familjen.

IMG_0176

Vi träffar också Elya som är 14 år. Hon har bott i barnbyn sedan hon var 8 år, i hus nummer 10. Hon har två systrar och tre bröder. Hon är duktig på språk och studerar både kirgiziska, ryska, engelska och tyska. Egentligen vill hon heller lära sig spanska än tyska då det går en jättebra spansk serie på tv:n som hon tittar på. Hon berättar att hon verkligen tycker om sin by-mamma och att hon har många bra kompisar, både i byn och i skolan.

DCIM103GOPRO

DCIM102GOPRO

DCIM102GOPRO

DCIM103GOPRO

DCIM103GOPRO

IMG_0305

IMG_0301

 

IMG_0298

 

IMG_0293

IMG_0292

 

IMG_0281

IMG_0260

IMG_0255

IMG_0237

IMG_0233

IMG_0232

IMG_0211

IMG_0206

IMG_0204

IMG_0198

IMG_0196

IMG_0194

IMG_0185

 

IMG_0180

IMG_0178

IMG_0173

IMG_0172

IMG_0168

IMG_0164

 

IMG_0156

IMG_0152

IMG_0142

IMG_0139

IMG_0136

IMG_0133

IMG_0131

Hampus spelar lite fotboll med killarna medan Elin sitter ytterligare en stund och pratar och busar med tjejerna på filten. Vi tar en del foton och njuter av att bara vara. Hajen har vi inte sett till på en stund, ja han gillar ju verkligen att leka med barnen och barnen med honom, så då får han helt enkelt leka. Efter en stund kommer Hampus tillbaka, trött men glad och vi bestämmer oss för att leta reda på Nazira igen. Vi tar med alla våra saker, inklusive Hajen som kommit tillbaka till oss igen, och går bort till kontoret. Där berättar Nazira lite kortfattat om orsakerna till att barnen hamnar hos dem i byn. Ofta beror det på finansiella problem, särskilt ensamstående mammor är utsatta för stora problem. De har svårt att få arbete och kan därför inte ta hand om sina barn. Men barnen kan också vara helt föräldralösa men ändå ha släktingar, såsom mor- och farföräldrar. De är dock för gamla för att orka ta hand om barnen som kräver mycket uppmärksamhet och tid. Hon berättar vidare att det ofta är lättare att ta hand om yngre barn än de som redan är några år gamla eftersom de inte har några minnen av det som inträffat och inte vet något annat än om livet i barnbyn.

Eftersom skolan har börjat igen har vi idag ingen möjlighet att besöka en hel familj då många är på undervisning medan vi är på besök. Nazira lovar dock att hon ska återkomma med lite fler levnadsöden så att vi kan få en djupare förståelse för varför vi behöver hjälpa alla dessa barn så att de har en möjlighet att bli fritänkande individer som känner till sitt egenvärde som vuxna,. Så att de blir trygga och harmoniska människor helt enkelt. Vill du också hjälpa oss att hjälpa? Bli gärna månadsgivare du med, precis som vi, och stöd antingen ett barn eller en hel fadderby. Det gör du genom att trycka på länken här. Eller så får du gärna bidra med ytterligare en liten slant i vår insamling som går till SOS Barnbyars långsiktiga arbete med utsatta barn.

IMG_0322

/Hampus, Hajen och Elin

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: