The day we missed our flight

140912 – fredag
Ulan Bator, Mongoliet

Klockan ringer strax innan 07:00. Vi är riktigt trötta och unnar oss en snooze på tre minuter innan vi tvingar oss upp ur sängen och in i reskläderna. Borstar tänderna och packar ner tandborstarna i väskan sedan knackar det på dörren och vår skjuts har kommit. Det är Bayram men vi känner inte igen honom först. Men sen ser vi ju att han har på sig en grön träningsoverall med stora vita bokstäver på ryggen där det står ”Ireland” och då förstår vi att det är han. Bayram pratar nämligen riktigt bra engelska och mycket tack vare att han bott flera år i Irland.

IMG_2248Så bär det iväg till flygplatsen – Chinggis Khan International Airport. Vi blir avsläppta vid terminalen, svingade upp de tyngsta ryggsäckarna på ryggen och de mindre tunga väskorna framtill och klev in. Vi hittade snart informationstavlan med avgående flyg och letade febrilt bland avgångarna efter just vårt flyg. Vi såg inget flyg med avgångstid 09:20. Heller inget flyg med destination Moskva. Stressade tittade vi på varandra och hittade en kvinna i en informationsdisk. Vi tog fram våra papper på flygningen och frågade om vårt plan till Moskva. Hon såg paniken i våra ögon, läste på bokningen (vilken förövrigt var skriven med kyrilliska bokstäver) och kunde ganska snabbt konstatera att något var fel. Hon tittade upp på Hampus med en road blick och sa sedan att vi tagit fel på dag, med 24 timmar. ”Planet går först imorgon, den 13:e – idag är det den 12:e”. Vi tittade på varandra med blandade känslor. Nu hade vi ju stressat igenom Mongoliet som två galningar för vi båda var helt säkra på att vi bokat flygbiljetterna på fredagen. Vi bokade ju till och med hotell i Moskva för två nätter igår. Samtidigt är vi lite roade över fadäsen och glada att vi får en dag till i Ulan Bator. Vi går ut ur byggnaden och kollar om vår chaufför är kvar, det har gått knappt fem minuter sedan han släppte av oss, men han är inte kvar längre. Så vi får helt enkelt hitta en annan bil som kan ta oss tillbaka till vandrarhemmet.

20140913_083912 20140912_080515Vi är snart tillbaka på vandrarhemmet och har fått chauffören som körde oss tillbaka till Ulan Bator att ringa och förvarna att vi kommer tillbaka och det är inga problem alls att få stanna en natt till. Hampus lyckas till och med deala till sig ett bra pris för både rum och skjuts till flygplatsen till imorgon. När vi är tillbaka på vandrarhemmet går vi tillbaka till det rum vi fått hyra och kryper ner i sängarna igen. Vi är trots allt ganska trötta och eftersom vi redan hunnit med mycket i Ulan Bator tänker vi ta dagen som en vilo- och back-up dag där vi skriver blogginlägg och backar-up alla de foton som vi tagit sedan vi var i Almaty.

IMG_2249 IMG_4439 IMG_2251 IMG_4442

Vi går ut för att äta lunch på eftermiddagen och hamnar på en italiensk restaurang som serverar pizza, panini och pasta. Vi tar något lätt och bestämmer oss för att spara på aptiten till kvällen då vi hör med våra svenska vänner om de vill med ut och äta igen. Anders kan inte men Linda följer gärna med. När vi är klara med lunchen går tar vi en liten promenad och går sedan tillbaka till vårt rum och fortsätter med allt praktiskt arbete. Ju senare på eftermiddagen det lider desto gråare och ruggigare blir det ute. Vi pälsar på oss ordentligt när vi promenerar iväg till restaurangen innan klockan 20:00. Vi tänker gå till samma restaurang som igår då det fanns mycket god mat att välja på till en rimlig peng. Men när vi kommer dit är ljudvolymen så hög att man inte kan prata. Därför provar vi med restaurangen på andra sidan gatan , där ljudnivån var en helt annan och skickar ett meddelande till Linda att vi bytt restaurang.

Vi kikar på menyerna och bestämmer oss ganska snabbt för vad vi ska ha. Servitören som placerat oss vid bordet ber oss trycka på ringknappen som sitter på vägen då vi vill ha hjälp. Så när vi ska beställa mat trycker vi på knappen och det hörs ett ”ding-dong” i restaurangen och på en digital nummerskärm kan man se vårt bordsnummer och snart kommer servitören tillbaka för att ta vår beställning. Ett smidigt och rättvist system men med nackdelen att det plingar till på restaurangen varje gång någon trycker på knappen.

När vi var klara med maten kom Linda och gjorde oss sällskap. Idag hade hon varit en tur på marknaden och hon skrattade gott åt oss när hon fick höra att vi tagit fel på avresedatum. Även denna kväll satt vi på restaurangen tills de stängde, drack te, kaffe och varm choklad. När vi väl klev utanför dörren hade det gråa vädret övergått i ösregn och trots att vi har kort väg hem till respektive vandrarhem är vi nog alla tre genomdränkta när vi kommer hem. Det blev tidigare i säng den här kvällen och vi bestämde att vi tar en bil redan klockan 07:00 imorgon istället. Nu ska vi väl ändå inte missa flyget till Moskva!?

/Äventyrarna

One Comment

  1. Svara
    Rickard Roswall 18 september, 2014

    trevlig resa igen då;)

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: