Metro 2014, Moscow

140913 – lördag
Ulan Bator, Mongoliet

Klockan 07:00 är vi redo att bli hämtade vid vandrarhemmet för att ta oss till flygplatsen. Klockan tickar och vi väntar uppe på vandrarhemmet men inget händer. Så går det tjugo minuter och Elin bestämmer sig för att gå ner och vänta ute. Vi vet ju att morgontrafiken kan vara besvärlig så att man är sen är kanske inte så konstigt. Men när Elin kikar ut genom fönstret i trappen ser hon att det står en bil och väntar och visst visar det sig vara våran bil. Så snart är vi på väg till flygplatsen igen. När vi kommer fram ber vi vår chaufför vänta medan vi springer in och säkerställer att flyget faktiskt går idag – och ja det gör det!

När vi väl är inne på flyplatsen med alla våra saker checkar vi snabbt in våra stora ryggsäckar. De väger fortfarande under 20 kg båda två men den ena med bara några hekton till godo. När vi går igenom säkerhetskontrollen för vårt handbagage visade det sig att vi glömt flytta över vårt teleskopsskaft till en av våra små videokameror så det blir bara att göra sig av med den innan vi får lov att gå ut till gaten. Sedan dröjde det inte länge innan det var dags för boarding och så var vi på väg till Moskva. Flyget skulle ta cirka sex timmar och det gick otroligt fort. Ibland kan det vara väldigt avslappnande att flyga. Man kommer ingenstans och kan inte göra någonting annat än att sitta ner och kanske se en film eller läsa en bok eller sova en stund. Vi gjorde alla tre av nämnda saker.20140913_112950

Vi landade på en av flygplatserna i Moskva runt klockan 12:00 lokal tid. Vi kunde snabbt och lätt hämta ut vårt bagage och sedan var vi vid utgången och fick enkelt tag på en taxi som körde oss till hotellet som vi bokat. Vi hade dagen innan, då det visade sig att vi inte hade koll på datumen, avbokat den första natten på vår beställning. Men när vi kom till hotellet och sa att vi bokat rum hittade tjejen i receptionen oss inte i datorn. Vi fick då låna en dator och skriva ut vår bokning men tjejen skakade fortfarande bara på huvudet. Hon kunde heller ingen engelska så kommunikationsmöjligheterna var inte de bästa. Vi gjorde ett nytt försök med att skriva ut den första bokningen och då lyckades hon hitta oss på nått sätt i datasystemet och vi fick äntligen vårt rum. Vi frågade också om vi kunde boka rummet för ytterligare en natt men det gick inte. Utan vi var tvungna att boka rummet via nätet. Sämre service på ett hotell får man leta efter.

20140914_103035När vi checkat in funderade vi på hur vi skulle göra med resten av resan. Vi kollade på flygbiljetter till Vilnius samt Köpenhamn. Vi pratade med våra svenska vänner och transportföretaget om leveransen av bilarna; När? Var? Hur? Vi fick inga klara besked utan bestämde oss för att avvakta några timmar och boka allting på kvällen. Så vi satte iväg ut från hotellet för nu skulle vi göra Moskva.

IMG_2580 IMG_2581Vi hade redan innan besöket i Moskva bestämt att vi ville se och åka tunnelbana samt ta en tur till Röda Torget och Kremlin. Det började bra, vi startade nämligen med tunnelbanan. Vi skulle ta oss till Röda Torget och med oss hade vi en lista på flera spektakulära tunnelbanestationer som man borde se i Moskva. Eftersom vi inte kände att vi ville på en guidad tur i tunnelbanan köpte vi ett 24-timmars kort så vi kunde åka hur mycket vi ville. När vi satt på tåget med våra listor över stationer och en metro-karta kände vi oss lite besvärade av att listan var på engelska medan kartan var skriven på ryska, med kyryliska bokstäver. Elin har försökt lära sig de kyryliska bokstäverna under resan men det tar lite tid och tankeverksamhet innan man hittar rätt och när listan består av tio namn men kartan består av 50 – ja då går man lätt bet. Så det slutade med att vi frågade en av alla våra medpassagerare om hjälp. Han kunde visst kartan utan och innan och snart var alla stationerna utmärkta på kartan och vi kunde fortsätta vår färd mot Röda Torget.

IMG_2277 IMG_2262 IMG_2265 IMG_2272När vi väl klev ut ur stationsbyggnaden funderade vi en stund på om vi kommit rätt och vad det egentligen var vi skulle titta på. Vi kände inte igen någon utav alla vackar byggnader och började promenera rakt fram. Tillslut vände vi oss om och kunde konstatera att vi hela tiden haft de mest välkända byggnaderna i ryggen. Vi beslutade oss för att gå tillbaka men satte oss på torget och tog en bit mat innan äventyret i Moskva fortsatte.

IMG_2303 IMG_2321 IMG_2333 IMG_2341 IMG_2344Vi promenerade längsmed Röda Torget och imponerades av alla storslagna byggnader, Kreml, Vasilijkatedralen, Historiska museet och Uppståndelse Porten. Tyvärr var halva torget fyllt av byggnadsställningar men vädret var på topp och vi njöt av solskenet och värmen från vinden.

IMG_2351 IMG_2361 IMG_2376 IMG_2398 IMG_2406 IMG_2459 IMG_2446 IMG_2416 IMG_2411Vi bestämde oss för att försöka ta oss in i Kreml och titta men klockan hade hunnit passera 17:00 och vi kunde inte köpa biljetter idag utan bestämde oss för att spara det till morgondagen. Därför beslöt vi oss för att åka lite tunnelbana och stanna vid några av de mest spektakulära stationerna för att sedan åka vidare och hoppa av vid en station där vi har gångavstånd till Gorky Park och ta en promenad där. Vi fick en trevlig stund i en väldigt mysig och välbesökt park. Tidigare var parken ett stort nöjesfält men 2011 beslutade man sig för att byta inriktning. Alla karuseller revs och inträdet slopades och man gjorde parken till ett lättillgängligt eko-vänlit rekreationsområde med områden för bland annat yoga, aerobics och dans, volleyboll-planer och nya caféer. Supermysigt! Dock blev vi snart ganska trötta och gick istället mot närmsta metro-station för att ta oss tillbaka till hotellet. Vi köper smörgåsar på vägen och när vi kommer äntligen kommer in på hotelletrummet hade vi inte hört så mycket mer om möjligheten att få på bilarna på färjan utan att vi var där så vi bestämde oss helt enkelt för att köpa oss flygbiljetter till Vilnius. Så strax efter 20:00 åker vi från Moskva imorgon. Det blir perfekt för då hinner vi göra lite saker på förmiddagen också. Men vad, ja det får vi se imorgon!

IMG_2522IMG_2527IMG_2550IMG_2561IMG_2532IMG_2622 IMG_2618 IMG_2604 IMG_2600 IMG_2593 IMG_2589 IMG_2587 IMG_2582 IMG_2574 IMG_2573 IMG_2502 IMG_2497 IMG_2477 IMG_2474
/Äventyrarna

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: