Vive la France!

Lördag 29 augusti 2015, Belgien

Vi hade förhoppningar om att vakna till liv och gå upp när klockan ringde vid 5:30 men vi kände oss alldeles för slutkörda för det så vi somnade om och sov i två timmar till. Vi tänkte att blir det mycket trafik så blir det då det också är viktigt att vara utvilad och pigg när man ska köra långt. Så tre timmar efter att klockan ringde första gången var vi redo att fortsätta resan, och då hade vi redan köpt kaffe till frukosten!

Det flöt på bra de första två timmarna sedan tog det tvärstopp. Trafikstockning av för oss okänd anledning. Så vi fick snällt köra med kopplingen i halvannan timme innan det äntligen släppte. Men då var vi också tvugna att avvika från den tänkta rutten då vägen var helt avstängd. Vilken tur att gps:en kan tänka åt en så man själv slipper fundera på vilken väg man ska ta istället. Dock var lyckan kortvarig, efter bara några minuter började nästa kö och vi som snart behövde tanka. Vi fann ganska snart en bensinstation och fick lite om och men i rätt typ av bränsle i bilen. På stationen fick vi reda på att de franska bönderna strejkade och därför blockerade alla vägar till Paris. What to do? Man planerar om rutten och kör längs kusten istället. Så vi ställde in siktet mot Normandie för att få möjlighet att turista lite.

En knapp timme innan stängning var vi framme vid den Amerikanska krigskyrkogården i Normandie där vi strosade omkring bland de tusentals gravar efter omkomna under andra världskriget. Det var en både mäktig och tragisk syn som mötte oss vid strandkanten av Omaha Beach.

Amerikanska krigskyrkogården vid St-Laurent-sur-Mer, Normandie, Frankrike.

Det var den 6 juni 1944 som de Allierade anföll den franska kustlinjen med mål att befria Frankrike och få en väg in i Nazityskland. Strax före gryningen landade tre luftburna divisioner med hjälp av fallskärm bakom de utvalda stränderna. De allierades marinkår transporterade sodaterna över Engelska kanalen och klockan 06:30 påbörjades världshistoriens största amfibieattack som till slut resulterade i möjligheten att marschera mot Paris och sedan till Tyskland.

Kyrkogården täcker över 172 tunnland med 9387 gravar, varav 9238 latinska kors och 149 Davidsstjärnor och ligger precis över Omaha beach.

Uppdrag Sahara

Dag 3: lördag 29 augusti 2015

Antal km: 947 Totalt antal km: 2410

Körtid: Total körtid: 28 timmar

Liter bensin: 78,9 Total L bensin: 193,6

Dagens rutt

Totala rutten

a comrade...

Efter besöket på kyrkogården var vi båda lite illa till mods och ville därför göra något för att få oss på andra tankar. Vi körde därför till Le Mont Saint Michel som är ett kloster på en halvö i Atlantens vatten. Förutom den magnifika byggnaden i sig är klostret också väldigt speciellt då den tidvis blir "oåtkomlig" när tidvattnet skiftar från ebb till flod. Nu har man dock byggt en bro från fastlandet som tar turisterna fram och tillbaka med hjälp av gratis skyttelbussar. Likväl var det en magnifik syn som vi fick njuta av en bra stund.

Efter besöket vid klostret satte vi fart rakt mot Bordeaux, precis som morgonens ursprungliga plan. Men nu hade mörkret fallit på så vi orkade bara köra någon timme till innan vi svängde in på en av alla de rastplatser som finns längsmed de franska motorvägarna. Då vi börjar få rutin på bäddningen gick det snabbt och lätt och snart kunde vi bokstavligen krypa in i bilen för att sova.

/Hampus, Elin och Hajen

Ps: ni glömmer väl inte bort vår insamling? Om du inte redan gjort det - ge ett bidrag till SOS Barnbyar här. Tack!

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: