Tree of goats and ”Game of Thrones”

Måndag 14 september 2015

Igår var vi på ett trevligt besök i SOS Barnbyn i Aït Ourir, 30 km öster om Marrakech. När vi på eftermiddagen kom tillbaka till boendet kände vi oss alla glada och tacksamma, både för möjligheten att besöka byn men också för att man inser hur bra man har det hemma i Sverige i jämförelse med många andra ställen.

Du kan läsa mer om besöket i barnbyn i Aït Ourir eller om du är nyfiken på vårt arbete för SOS Barnbyar så hittar du mer information på hemsidan. Insamlingen till förmån för SOS Barnbyar hittar du dock här.

På kvällen tog vi i en promenad i medinan och på torget och hade som mål att äta en bit mat på en terrass så vi kunde få bra foton. Vi strosade omkring på måfå, köpte färskpressad apelsin och citron juice innan Hampus slutligen hittade den bästa platsen för nattfoto av torget. Så vi satte oss högst uppe på en takterrass, beställde in mat och njöt av utsikten och lugnet innan Hampus äntligen fick möjlighet att föreviga kvällssorlet på bild.

 

Uppdrag Sahara

Dag 19: måndag 14 september 2015

Antal km: 178 Totalt antal km: 6702

Körtid: 2h 54min Total körtid: 95h 25 min

Dagens rutt:

Total rutt:

Vi hade planerat in tidig frukost idag igen för att så fort som möjligt kunna ta oss till Essaouria och kusten. Vi startade färden strax innan halv tio och sedan körde vi rakt västerut genom Marrakech som då visade upp en annan sida långt från det vi upplevt i medinan. Längsmed huvudgatan som vi körde på såg vi stora affärskomplex och butiker och förstod då att Marrakech har betydligt mer att erbjuda än det lilla vi hunnit se.

Färden fortsatte mot Essaouria, denna gång på betydligt rakare och bättrte vägar än i sydöstra Marocko. Landskapet bytte också skepnad från kargt slättlandskap till större buskar och träd. Vi körde in i det område där arganträd växer och vars frukt arganoljan utvinns ur. Arganolja används både till matlagning men även som skönhetsprodukt till bland annat hår och hud. Mitt bland alla träd ser vi dock en märklig syn. Flera bergsgetter som står i ett av träden så vi beslutar oss för att stanna och kolla vad som försiggår.

Det är en ren turistfälla vi hamnat i. De stackars djuren blir ”uppkastade” i träden och tar sig inte ner och får sedan stå där hela dagarna för att deras ägare ska kunna tjäna lite pengar då turister (som vi) stannar och vill fotografera. Givetvis måste man ju betala för fotograferingen också.

Ett annat exempel på djurhanteringen i Marocko såg vi också under dagens färd till Essaouria. Det var ett får som var fastspänt,liggandes på biltaket, med ben som var ihop snörade och som stack ut en bra bit utanför takets kant. Fåret var heller inte ensam på taket utan fick trängas med diverse prylar. När Hampus frågade Elin och hon såg fåret sa hon nej och reflekterade först inte över att det kunde leva utan antog genast att fåret på taket var dött. Men sen körde vi om bilen i fråga och såg då att fåret levde och lyfte upp huvudet och tittade åt olika håll innan den la ner huvudet mot biltaket igen.

När vi hade knappa 3 km kvar till Essaouria stannade vi och tog lite foton över staden och nu äntligen såg vi havet! Så många gånger som vi har längtat efter havet när vi varit i öknen och nu har vi det rakt framför oss. När vi var färdiga körde vi ut på stora vägen för att ta oss de sista kilometrarna in till Essaouria. Hampus, som körde, frågade stressat om Elin kom ihåg vad hastighetsbegränsningen var och hon trodde det var 80. Hampus sa att nu körde jag för fort och det var en poliskontroll framför oss, så nu får vi säkert böter. Vi körde på någon minut och strax därpå uppenbarade sig nästa kontroll och vi blev in vinkade till sidan, tätt följt av den andra bilen.

Polisen som vinkade in oss frågade om vi pratade franska, vilket vi inte gör, och började ställa lite frågor på engelska till oss. Vilken nationalitet vi har, om vi körde för någon organisation och vad vårt syfte med besöket i Marocko var. Vi svarade snabbt att vi var från Sverige, att vi inte körde för någon organisation utan var här som turister. Ja, det sa vi, med hela bilarna fullklistrade med dekaler och SOS Barnbyar. Polisen verkade dock nöjd och lät oss köra vidare. Vi var minst sagt lättade att det inte hände något mer och kunde rulla in i Essaouria.

Väl inne i staden började jakten på boende. Folk är mer än ”hjälpsamma” i Marocko och kommer ofta fram och vill hjälpa till med både det ena och det andra, mot en avgift så klart. Vi stannade till på en parkeringsplats och parkeringsvakten kom fram och frågade om vi sökte efter boende. Han visste en bra lägenhet vi kunde få hyra till en billig penning. Visst tänkte vi och gick med för att titta på lägenheten. Tyvärr var det lite får dålig standard och enbart en toalett på fem personer så vi tackade snabbt nej och sa att vi hellre ville ha ett riad. Mannen ringde då en vän som efter några minuter kom på cykeln och erbjöd oss att titta på ett annat ställe. Elin följde med för att titta på riaden som låg i medinan medan David, Sita och Anders gick iväg för att kolla priserna på hotellen som låg i närheten. När vi sammanstrålade igen hade Elin även här ratat det ställe hon var och tittade på då standarden i rummen var betydligt bättre än på första stället men det fanns inte plats för fem och även här saknades det toaletter till rummen. Familjen Moberg hade däremot haft tur och funnit ett hotell till rimligt pris och vi bestämde oss för att checka in där. Efter lite uppackning tog vi med oss kameror för att göra Essaouria.

Det första man kände på en gång var att tempot var mycket lugnare jämfört med Marrakech. Vi tog oss ner på stranden och forsatte in mot hamnen där Hampus blev alldeles lyrisk och gick med kameran i högsta hugg. Vi tittade på fiskebåtarna som la till och började lasta av sin fångst. Vi gick förbi fiskemarknaden där alla möjliga sorters fiskar, stora och små, såldes. Det fanns även mindre hajar, bläckfiskar, ålar och rockor som kanske av misstag hamnat i näten?

Efter besöket i hamnen fortsatte vi in mot medinan. Essaouria är en stad med många influenser och det moderna Essaouria, med fort och hamn, byggdes på 1700-talet. Essaouria har även agerat som inspeliningsplats för tv-serien Game of Thrones som vi båda gärna ser på så det blev ju lite extra krydda på moset.

Vi fortsatte vårt strosande in i medinan och alla försäljare och förvånades över hur enkelt det var att bara gå och titta utan en massa försäljare som pockar på ens uppmärksamhet och vill att man ska köpa än det ena, än det andra. Vi köpte oss en liten souvernir innan vi bestämde oss för att återvända till hotellet och ta kvällen.

Nu sitter vi här och njuter av solnedgången utanför fönstret och mår gott. Imorgon ska vi köra vidare till El-Jadida där vi på onsdag ska besöka barnby nummer två. Så glöm inte bort att ge en liten peng till vår insamling till SOS Barnbyar, då blir vi väldigt glada och tacksamma!

/Hampus, Elin och Hajen

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: