Spontana Spanien

Fredag 18 september 2015, El Chorro Spanien

Vi vaknade strax innan klockan ringde vid 08:30 av röster utanför bilen. Vi tittade ut och såg att det verkade vara någon form av parkeringsvakt samt mannen vi träffat under natten när vi kom till parkeringen. Vi la oss tilrätta för att dra oss någon minut ytterligare innan vi gick upp. När vi väl kommit iordning på morgonen hade det redan anlänt flertalet bilar till parkeringen med äventyrslystna människor.

När klockan var tio på förmiddagen öppnade stationen och de övriga människorna kom med flertalet papper utskrivna. Något som vi senare förstod var biljetter. Biljetter tänkte vi, behövde man det? Så var det äntligen vår tur i receptionen och vi frågade vad det skulle kosta för oss att vandra i bergen. Priset var redan prutat och klart då det var gratis däremot fanns det ingen möjlighet för oss alls att gå på leden under dagen. Detta då man var tvungen att boka turen minst 48 timmar i förväg på grund av försäkringar. Leden som vi tänkt gå är numera restaurerad men är en bergsvandring på drygt 7 kilometer längsmed klippväggar där man byggt avsatser att gå på samt olika broar som går över stup och mellan klipporna. Troligen en riktig adrenalinrush och en fantastisk naturupplevelse. Besvikelsen var enorm efter beskedet att vi inte skulle ha någon möjlighet att få göra vandringen idag och några 48 timmar att vänta på att få gå har vi inte så vi beslutade oss för att ta en lite kort promenad ändå och kom cirka 1,5 kilometer innan vi var tvungna att vända.

När vi stod i kön till receptionen och dividerade men personalen träffade vi ett brittiskt par som bor utanför Gibraltar. De var riktigt trevliga och förklarade lite för oss hur det spanska systemet fungerar – bland annat att man med största sannolikhet är tvungen att boka sevärdheter i förväg. Se det var visst väldigt svår att vara spontan i Spanien. Paret gav oss också lite tips på andra sevärdheter på vägen till Barcelona och nämnde både Alhambra i Granada och Sierra Nevada, tips som inte verkade helt fel. Så vi tackade för dem och för oss och begav oss mot Granada.

Uppdrag Sahara

Dag 23: fredag 18 september 2015

Antal km: 400 Totalt antal km: 8007

Körtid: 5h 56min Total körtid: 114h 52min

Liter bensin: 55,1 Total L bensin: 887,89

Dagens rutt:

Total rutt:

Hampus började köra över de slingriga vägarna och idag fick vi äntligen njuta av utsikten. Det var så otroligt vackert med olivlundar, småhus höga toppar, djupa dalar och en sol som sken och värmde oss alldeles lagom i bilen. Vi körde på de små vägarna och när klockan närmade sig lunch hamnade vi i en stad som heter Antequera där vi parkerade bilen för att köpa lite lunch och annan mat att ha under dagens körning. Vi blev så betagna av staden att vi bestämde oss för att äta lunch på en uteservering och insupa atmosfären ytterligare. Mätta, belåtna och några inköp senare fortsatte vi vår färd mot Barcelona. Hampus körde ut ur staden och strax därpå stannade vi för att tanka och byta chaufför.

Elin körde på bra under en timme medan Hampus sov i bilen. Men efter det gjorde sig värmen påmind så då fick vi ta vår första eftermiddagspaus någonsin på resorna vi gjort med bilen. Elin svängde av vägen i riktning mot en bensinstation. Den visade sig ligga en bra bit från motorvägen då hon inte såg den från avfarten så hon tog ett snabbt beslut och körde av vägen upp i en olivlund och parkerade i skuggan av ett träd. Hampus vaknade med ett ryck och undrade vad som stod på när han såg grenar från ett träd i vindrutan. När Elin förklarat att hon behövde vila en stund satte vi upp solskyddet på framrutan och vi la oss för att vila en stund. Hampus piggnade till ganska snart och vi fortsatte resan mot Granada och Alhambra.

När vi körde in i staden följde vi skyltanvisningen till Alhambra, till vår gps stora förtret. Men vi har lärt oss att hellre lita på stadens skyltning än att följa gps:en. Så runt klockan 16:00 kom vi till Alhambra, parkerade bilen och ställde oss i kö för att köpa biljetter in. Vi hann inte stå mer än en halv minut i kön innan en kvinna som arbetade med biljettförsäljningen kom fram till oss och frågade om vi hade några biljetter bokade annars kunde man först gå in kl 22:30 på kvällen. Vi blev så klart lite uppgivna då vi återigen hamnade i bokningsträsket. Hampus funderade dock på om det kunde finnas någon utsiktsplats för att fota området så vi gick in på ett kontor för gruppinformation för att fråga. Mannen vid disken förstod nog inte riktigt frågna men bad att få se på vår karta och ringade in ett område som man kunde besöka utan biljett och utan att boka tid. Så då vände turen äntligen och vi fick oss en promenad i Alhambra ändå.

Efter besöket i Alhambra tog vi bilen och styrde vår kosa mot Sierra Nevada. En bergskedja med Spaniens högsta topp som når 3478 meter över havet. Sierra Nevada är också känt för att vara en av Europas mest sydligt belägna skidorter. Men nu under sommarhalvåret finns det ingen snö på topparna. Vi bestämde oss dock för att köra så långt upp som det bara gick och stannade 2200 meter över havet vid en skidort. Här kunde vi fortfarande se de stora skidbackarna och hur de tornade upp sig bakom bebyggelsen. Vi undersökte också möjligheten till att någon skidlift var öppen så vi kunde ta oss ännu högre upp. Så var dock inte fallet, men vi var verkligen nöjda med våra lila omväg då den bjöd på spännande vägar och många fina fototillfällen. På vägen upp mötte vi också många bilar som var lackerade i olika svart och vitrutiga mönster. När vi nästan var uppe förstod vi varför. Man testkörde olika bilar på vägarna och vi kan förstå varför just Sierra Nevada är lämpligt för detta. Från botten till toppen var det cirka 20 kilometer som bjöd på branta sluttningar och slingriga vägar. Både i Atlasbergen och i Pamir var vägarna i betydlig sämre skick men det tog också mycket längre tid att nå upp på höjder över 2000 meter om man jämför med Sierra Nevada.

Efter turen i Sierra nevada bestämde vi oss för att sätta fart mot Barcelona som är nästa stora stopp på resan. När vi kom ner från bergen började det skymma och snart var det mörkt. Vi avverkade ytterligare några mil så att morgondagens biltur inte ska bli alltför lång och stannade sedan för att sova på en rastplats med en 24-timmars öppen bensinstation precis vid motorvägen.

Glöm inte att vi är väldigt glada och tacksamma för alla bidrag till vår insamling hos SOS Barnbyar. Men vi kan bli ännu bättre. Har du inte gett ett bidrag redan så passa på att göra det nu. Bidragen går till SOS Barnbyars långsiktiga arbete med utsatta barn världen över. Tack!

/Hampus, Elin och Hajen

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: