Tour Europe

Torsdag 24 september 2015, Deidesheim Tyskland

Här är det förmiddag och solen skiner in i sovrummet genom gröna blad på trädet utanför. Sedan i måndags har vi haft många timmar i bilen men också väldigt trevligt. Vi lämnade Jennie och Linus i Barcelona sent på måndag eftermiddag och satte kurs på Montpellier i Frankrike där skulle vi hälsa på Alice och få bo hos henne en natt.

Vi har tidigare kört under bommar på 2,0 meter och då har vi tyckt det varit i underkant eftersom vi har takkorg med extradäck och bensindunkar på. Hampus körde försiktigt uppåt och det visade sig att det faktiskt gick bra. Vi slog inte i någonting och hittade snart en parkeringsplats där vi kunde ställa bilen.

Alice tog oss sedan med ut på stan för att få något i maten. Vi kom upp från parkeringen mitt på ett stort torg och blev båda imponerade och förundrade över vad vi såg. Stora och vackert utsmyckade byggnader och vi blev verkligen betagna av staden. Vi hade inte haft någon egentlig förväntning på själva staden och blev därför väldigt överraskade på ett positivt sätt. Vi fick en liten rundvandring innan vi stannade för att äta lite mat på en restaurang där vi beställde lite plockmat. Efter middagen gick vi hem till Alice igen där vi satt uppe och pratade en stund innan det blev dags att krypa ner för att sova.

Uppdrag Sahara

Dag 26: måndag 21 september 2015

Antal km: 343 Totalt antal km: 9035

Körtid: 3h 33min

Totalt körtimmar: 125h 43min

Liter bensin: 30,42 Totalt L Bensin: 976,22

Dagens rutt:

På morgonen drack vi en kopp kaffe och njöt av utsikten över Montpellier i morgonsolen från balkongen. Strax innan halv nio fick vi sällskap av Alice till parkeringen och hon fortsatte sedan i riktning mot jobbet. Tack Alice för att du tog hand om oss så bra, vi ses snart igen!

Det blev en nätt liten tur på dryga fyra timmar innan vi var i Montpellier. Innan vi körde över gränsen passade vi på att tanka fullt i bilen då bensinen i Frankrike varit den dyraste hittills på resan, undantaget hemma i Sverige. Så det gäller alltså att passa på!

När vi kom till Montpellier kröp Alice in i vårt obefintliga baksäte för vi skulle ta oss till ett parkeringshus att ställa bilen i under natten. Vi har ju tidigare sovit i bilen nästan varje natt i Europa och var nu lite oroliga över att ställa den på gatan, man vet ju aldrig vad som kan hända. Till slut kom vi fram till det parkeringshus Alice rekommenderade och vi svängde snabbt av vägen. Precis innan vi skulle köra in märkte vi att det satt en bom i taket för att påtala vilken minimihöjd det var i garaget. 1,9 meter stod det på den och vi tittade skräckslaget på varandra – kommer detta gå?

 

När vi kom tillbaka till bilen såg allt ut precis som när vi lämnade den. Vi plockade in packningen och gjorde oss reda för att åka. Efter lite strul med betalningen och ett försök att prata med en vakt som arbetade på parkeringsgaraget som inte förstod någon engelska kunde vi äntligen rulla iväg mot Tyskland.

Det blev en lång men rolig dag bakom ratten. Fyrtio mil efter den senaste tankningen i Spanien så stannade vi till på en rastplats. Nu var det dags för oss att göra oss av med den marockanska bensinen. Den som vi hade kvar i våra dunkar på taket. 20 liter bensin, i varje dunk, väger en del så det blev ett halvtungt arbete att få över bensinen till bilen. Vi var också tvungna att köpa en ny tratt för en billig penning då den vi haft med oss läckte. Men en knapp timme senare var vi klara med alla bestyr och även hunnit gå på toan och tvätta av oss ordentligt. Vi köpte oss något lätt att äta och körde sedan vidare på färden i Frankrike mot Tyskland.

Uppdrag Sahara

Dag 27: tisdag 22 september 2015

Antal km: 927 Totalt antal km: 9962

Körtid: 10h 16min Totalt körtimmar: 135h 59min

Liter bensin: 38,01 Totalt L Bensin: 1014,23

Dagens rutt:

När vi kom till Lyon hade vi stämt träff med en man för att få titta på hans fordon – en riktig äventyrsbil. Vi hade en kul stund och fick provköra ”traktorn” båda två innan vi lämnade Lyon och körde vidare mot Heidelberg i Tyskland.

Det var fortfarande flera timmar kvar att köra när vi lämnade Lyon. Beräknad ankomst i Heidelberg var då 21:30 och vi hoppades att det inte skulle hända något på vägen som gjorde att vi skulle bli ännu senare då vi tänkte hälsa på vår vän Stefan som precis flyttat till Heidelberg för att jobba.

Ja, han kom faktiskt dit på eftermiddagen dagen innan vi kom på vårt besök. Men det var väldigt skoj att få träffa honom även om det bara blev för en liten stund. Vi hade också tur som fick bo över hos den familj där han nu är inneboende ett tag. Vi satt uppe och pratade om resan och om Stekels flytt innan vi gick och la oss. Stekel skulle upp tidigt på morgonen för att åka till skolan och plugga tyska. Vi gick upp samtidigt så vi kunde äta frukost ihop och när Stekel cyklade till skolan gick vi och la oss en stund igen då vi var väldigt trötta.

Runt lunchtid lämnade vi Heidelberg för att bege oss mot Deidesheim, en knapp timme bort. I Diedesheim skulle vi möta upp Friedrike och Svein och lämna tillbaka Einstein som varit med på resorna till både Mongoliet och Marocko. Einstien är ett mjukdjur i form av en bock och som också är stadssymbol för Diedesheim och vi blev emottagna i rådhuset av stadens borgmästare och turistchef när vi kom inrullandes med bilen. Vi blev bjudna på mousserat vin och fick historien om varför geten är stadssymbol berättad för oss. Vi hade en trevlig stund i rådhuset som avslutades med lite fotografering och signering av bilen innan vi blev överräckta ett ekonomiskt bidrag till vår insamling hos SOS Barnbyar. Einstein har nämligen stått på stadens turistbyrå då han inte varit på resande fot med oss och där har han samlat in pengar till SOS Barnbyar.

Uppdrag Sahara

Dag 28: onsdag 23 september 2015

Antal km: 55 Totalt antal km: 10017

Körtid: 1h 6min Totalt körtimmar: 137h 5min

Efter mötet i rådhuset åkte vi hem till Friedrike och Svein där vi skulle sova under natten. Där ville vi gärna gå en liten tur ”på ägorna” och vi fick se både verkstad och utställningslokal som de båda keramikerna använder. Det var fantastiskt mysigt att få ta del av deras vardag i Tyskland också eftersom vi annars bara träffas hemma i Arvika som också är deras hem. Efter titten i hemmet fick vi oss också en liten rundvandring av staden och satte oss i bilen för att köra till en av deras vänner som också är ägare till en ekologisk vingård. Där fick vi oss också en rundtur och information om hur tillverkningen av vinet går till. Det var riktigt spännande och intressant! Bilturen fortsatte sedan mellan vindruvsfälten och upp på en höjd där vi hade utsikt över hela dalen med Deidesheim i förgrunden och långt bort i fjärran kunde man, med lite fantasi, skymta Heidelberg.

Kvällen avslutades på en restaurang där man serverade lokal och tysk mat. Hampus åt kött i olika former med surkål och potatis medan Elin åt ”spenatknudel” för att också få äta något typiskt tyskt. När vi kom hem satt vi uppe ett tag och pratade om allt vi varit med om under dagen.

Idag tog vi lite sovmorgon och har nu ätit en god och stadig frukost. Vi ska snart packa ihop våra saker och bege oss hemåt mot Sverige. Vi har ännu många mil att färdas i bil och räknar med att tidigast vara i Tidaholm någon gång under fredagen.

Vi fortsätter vår insamling till SOS Barnbyar så bidrag gärna med en liten slant till insamlingen. Då blir vi väldigt glada!

/Hampus, Elin och Hajen

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: